Ενορία Αγίου Νικολάου Rotterdam

Heilige Nikolaas

Ιστορική ανασκόπηση

Η άνθηση της Ολλανδικής οικονομίας μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο έγινε πόλος έλξης και εγκατάστασης πολλών ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Αποτέλεσμα η συνεχής αύξηση του Ελληνικού στοιχείου και η προσέλκυση όλων και περισσότερωνΕλλήνων με σκοπό την εύρεση εργασίας.

 Η αύξηση αυτή των Ελλήνων στην πόλη του Rotterdam είχε σαν λογικό επακόλουθο την προσπάθεια απόκτησης ναού στον οποίο θα ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Λίγους μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Ολλανδίας, και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου του 1947, αποφασίστηκε να ζητηθεί η βοήθεια του δήμου Rotterdam. Κατατέθηκε αίτηση με την οποία εζητήτο η δωρεάν χορήγηση οικοπέδου για την ανέγερση ναού αφιερωμένου στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών.

Πολύτιμη και η εμπλοκή του τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Χάγη, Νικόλαου Λέλη. Ο Λέλης μαζί με τον Μ. Φιορεντίνο, Πρόεδρο της Ένωσης, Ν. Κακογιάννη, αντιπρόεδρο και Ν. Μαυρολέοντα επισκέφθηκαν τους Έλληνες πλοιοκτήτες στο Λονδίνο και τους παρότρυναν να συμβάλλουν στην ανέγερση του ναού. Μετά από προσπάθειες 4 από αυτούς (τους πλοιοκτήτες) αποφάσισαν να καταβάλλουν το ποσό των 50 φλορινίων υπέρ της ανέγερσης για κάθε πλοίο ιδιοκτησίας τους όπου εισήρχετο στον λιμένα του Rotterdam. Το 1983 σταμάτησε η οικονομική ενίσχυση της Ένωσης από τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Σημειώνονται επίσης οι σημαντικές συνεισφορές των ναυτεπισκευαστικών και εν γένει ολλανδικών επιχειρήσεων καθώς και των Ελλήνων παροίκων.

Το 1950 το δημοτικό συμβούλιο του Rotterdam αποφάσισε την δωρεάν χορήγηση οικοπέδου για την ανέγερση του ναού. Ένα οικόπεδο 346,896 τ.μ. σε εξαιρετική θέση, πίσω από το μουσείο Boymans van Beuningen.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του ναού εκπονήθηκαν από τον Thomas Nix, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Αντωνιάδη .

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 1954 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξανδρος Παπάγος, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Στη σεμνή τελετή ιερούργησαν ο επίσκοπος Ρηγίου Μελέτιος και ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Τιμιάδης.

Η οικοδόμηση του ναού ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1954 και τελείωσε στις αρχές του 1957. Όπως καταχωρεί η Ερμιόνη Ψωμά – Παναγιωτίδου, τότε γραμματέας της ενώσεως, το κτίσιμο στοίχισε 144.500 φλορίνια, στα οποία προστέθηκαν άλλα 10.619 φλορίνια για συμπληρωματικές εργασίες.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 1957, εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, έγιναν τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του ναού. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Απαμείας Ιάκωβος, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων. Συλλειτούργησαν οι ιερείς Διονύσιος Χατζηβασιλείου, πρώτος εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Μητροπολίτης Μέμφιδος και ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Τιμιάδης.

Σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του ναού

1987: Λόγω των πολλών ετών που πέρασαν από την κατασκευή του ναού, απαιτήθηκαν μεγάλα ποσά για την συντήρηση του και αποκατάσταση ζημιών. Μεταξύ των σημαντικοτέρων αναφέρουμε την πλήρη αντικατάσταση των κατεστραμμένων κεράμων, των υδροροών, την επισκευή του κωδονοστασίου και την μερική επισκευή της θερμανσης του ναού.Επίσης την συγκεκριμένη περίοδο ξεκινάει και η προσπάθεια για την αγιογράφηση του ναού.

1988: Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν στασίδια, παγκάρι και ψαλτικό αναλόγιο.

1990: Υπογράφεται συμβόλαιο μεταξύ της Ενώσεως και του αγιογράφου Αργύρη Λιάκου, στον οποίο ανετέθη η εκτέλεση του έργου.

1995: Ολοκληρώνεται η αγιογράφηση του ναού η οποία κόστισε συνολικά 455000 φλορίνια.

2010: Ο ναός  μεταβιβάστηκε με πράξη δωρεάς από την  Ένωση Ελλήνων Ολλανδίας στην Αρχιεπισκοπή της Μπενελούξ, την Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, η οποία ίδρυσε το  Ίδρυμα Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ. Το Ίδρυμα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία είναι δημοτικό διατηρητέο μνημείο.

2018: Μετά από εκτεταμένες ζημιές στον τρούλο του ναού, λόγω εισροής υγρασίας στο εσωτερικό των τοιχωμάτων η εκκλησιαστική επιτροπή αναζήτησε οικονομικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τον Μάρτιο του 2018, κατόπιν επιστολής αίτησης βοηθείας, ο εφοπλιστής κος Μαρτίνος Αθανάσιος, αποφάσισε να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το έργο της εξωτερικής ανακατασκευής με αντικατάσταση όλων των κεραμμιδιών και αδιαβροχοποίηση όλου του τρούλου με μονωτικό υλικό. Πιο συγκεριμένα:

  • Αφαιρέθηκε ο παλαιός σταυρός, συντηρήθηκε, αδιαβροχοποιήθηκε και επανατοποθετήθηκε στην θέση του.
  • Αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέα όλα τα κεραμμίδια παλαιού τύπου και αδιαβροχοποιήθηκε με μονωτικό υλικό όλος ο τρούλος εξωτερικά.
  • Αντικαταστάθηκαν όλα τα παράθυρα του τρούλου με νέα και τοποθετήθηκε εξαερισμός σε καθένα από αυτά.
  • Αφαιρέθηκαν όλες οι αγιογραφίες του τρούλου λόγω ολικής καταστροφής και αγιογραφήθηκαν νέες από τον αγιογράφο κ. Γεώργιο Μπάρμπα.
  • Συντηρήθηκαν και καθαρίστηκαν όλες οι αγιογραφίες του ιερού ναού.

Το κόστος όλων των παραπάνω ανήλθε στο ποσό των 210.000, 00 ευρώ. Οι εργασίες oολοκληρώθηκαν το β’ τρίμηνο του 2019.

2020: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση όλων των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του ναού δίνοντας πνοή ζωής για τα επόμενα χρόνια.

Οφφικιάλιοι της Μητροπόλεως Βελγίου που ανήκουν στην ενορία του Αγίου Νικολάου

  •  Αναστασιάδης Νικόλαος, Άρχων Ακτουάριος (+2014).
  • Δημητρίου Κωνσταντίνος, Άρχων Ευταξίας (+2016).
  • Πινότσης Κων/νος, ’Αρχων Δεπουτάτος (+2000)
  • Σταθάκης Ευστάθιος, Άρχων Έξαρχος (+1980)
  • Σταθάκης Μιχαήλ, Άρχων Χαρτουλάριος (+1990)
  • Σταθάκη Ζωγραφίνα, (ο Μητρ. Αιμιλιανός την ονόμασε τιμητικά) Αρχόντισσα.
  • Φιρίος Φραντσέσκος, Άρχων Κανστρίσιος (+ )

Οι παρακάτω αναφερόμενοι ανήκαν πρώτα στην ενορία του Αγίου Νικολάου αλλά από το 1987 στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου επειδή ήταν κάτοικοι Ουτρέχτης:

  • Αριτζής Κλεομένης, Άρχων Μαΐστωρ (+ )
  • Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Άρχων Μαΐστωρ (+1911)
  • Χιωτάκης Ευάγγελος, Άρχων Δεπουτάτος (+1996)
  • Χιωτάκης Χαρίλαος, Άρχων Ρεφενδάριος (+1997)

Επίλογος

Το μέλλον του Ναού μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας όλων των ενοριτών. Κανείς σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει. Με αισιοδοξία, ομόνοια, αγάπη και ανιδιοτέλεια ας τιμήσουμε την προσπάθεια των προγόνων μας και ας φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που μας παρέδωσαν. Μακριά από μικροεγωισμούς και αντιδικίες οφείλουμε κυρίως απέναντι στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας, να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε το έργο της Ορθοδοξίας μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι κέντρο της Ορθοδοξίας σε κάθε ενορία είναι ο ναός της.

Πηγή Ιστορικής Αναδρομής:

  • “Χρονικό της Ενώσεως Ελλήνων Ολλανδίας”, Θεόδωρος Θεοδωρίδης
  • Εόρτιος τόμος για την Πεντηκονταετηρίδα της Μητρόπολης Βελγίου & Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.