Μνημόσυνα

Μνημόσυνα

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκκλησία μας καθόρισε το Σάββατο ως ημέρα μνήμης των Αγίων Μαρτύρων και  όλων των κεκοιμημένων. Το  Σάββατο  είναι  ημέρα πένθιμη, διότι κατ’ αυτήν επιβλήθηκε ο θάνατος από το Θεό στον παραβάτη άνθρωπο.

Τα επίσημα ψυχοσάββατα είναι δύο: Το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αλλά και ορισμένα άλλα Σάββατα του έτους επικράτησε να ονομάζονται ψυχοσάββατα σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις.

Το μνημόσυνο τελείται πάντοτε με τη Θ. Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία είναι το κύριο μέρος του Μνημόσυνου, για αυτό πρέπει να προσφέρουμε δύο λειτουργίες, λάδι, θυμίαμα κρασί και κόλλυβα. Η χρήση κολλύβου είναι έθιμο που άρχισε τον 4ο αιώνα και έχει ένα βαθύτατο δογματικό συμβολισμό. Συμβολίζει την ανάσταση των σωμάτων.

Το Μνημόσυνο τελείται στις 3 ημέρες, στις 9, στις 40, στο εξάμηνο, στους 9 μήνες και στο χρόνο. Τα τριήμερα είναι σε ανάμνηση της Αγίας Τριάδας και της τριημέρου  ταφής του  Κυρίου.  Τα 9μέρα για να θυμηθούμε τα 9 τάγματα των αγγέλων.  Τα 40  σε  ανάμνηση  της Αναλήψεως του Χριστού μας, στο εξάμηνο, 9μηνο και στο χρόνο, για να γίνει φανερό πως ο νεκρός μας ζει σαν ψυχή.

Μνημόσυνα δεν τελούνται:

 • Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά (στο χρονικό διάστημα αυτό γίνονται μόνο τρισάγια χωρίς κόλλυβα).
 • Σε όλες τις Δεσποτικές εορτές.
 • Την Κυριακή της Πεντηκοστής και
 • Την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την ημέρα της τελέσεως του μνημόσυνου είναι καλό τα μέλη της οικογένειας να Κοινωνήσουν, αφού προηγουμένως ετοιμαστούν κατάλληλα.

Ωφελούν τα μνημόσυνα;

Η αρχή του Μνημόσυνου βρίσκεται στην Π. Διαθήκη και Κ. Διαθήκη και στην Ιερά Παράδοση.

Π.Δ.: Οι Ισραηλίτες παρακάλεσαν το Θεό να συγχωρέσει τις αμαρτίες των κεκοιμημένων πατέρων τους (Νεεμ. 9,2). Στον νεκρό σου να μην αρνείσαι την τελευταία του χάρη (Σειρ. 7,33). Αυτή η χάρη είναι η προσευχή σου γι αυτόν.

Κ.Δ.: Ο Απ. των Εθνών Παύλος προσεύχεται για την ψυχή του πιστού του μαθητή, του Ονησιφόρου (β” Τιμ.Ι  18). Βλέπουμε λοιπόν στην Αγία Γραφή οι ζώντες να προσεύχονται για τις ψυχές των κεκοιμημένων.

Ζώντες και τεθνώντες   εξακολουθούμε  να  είμαστε ενωμένοι, διότι είμαστε μέλη  της Εκκλησίας,  οι μεν της στρατευόμενης, οι δε της θριαμβεύουσας. Γι’ αυτό και εμείς οι ζώντες κάνουμε μνημόσυνα υπέρ των κεκοιμημένων.

Όταν λέμε μνημόσυνα εννοούμε κυρίως τη μνημόνευση που γίνεται στη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας. Αλλά και κάθε προσευχή, που γίνεται στην εκκλησία ή στον τάφο, είναι ένδειξη αγάπης προς τον νεκρό. Είναι εκζήτηση του ελέους του Θεού, υπέρ αυτού.

Με τα μνημόσυνα κάνουμε το καθήκον μας προς τον νεκρό και ο Θεός έχει τον τελικό λόγο. Τα μνημόσυνα ωφελούν όταν συνοδεύονται και από αγαθοεργίες.

Τι χρειάζεται για ένα Μνημόσυνο:

 1. Έγκαιρη συνεννόηση με την εκκλησία.
 2. Ένας δίσκος κόλλυβα.

Προεραιτικά:

 1. Ένα μπουκάλι λάδι για τα καντήλια.
 2. Ένα μπουκάλι κρασί για τη Θεία Κοινωνία.
 3. Τρείς λαμπάδες* για την Αγία τράπεζα και το τραπέζι του μνημοσύνου.
 4. Ένα πακέτο καρβουνάκια*.
 5. Ένα πακέτο Θυμίαμα*.
 6. Ένα πρόσφορο (κατά προτίμηση ζυμωτό).
  *Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον Ναό μας.

Σημειώσεις:

 • Συνίσταται όλα τα παραπάνω εκτός του δίσκου με τα κόλλυβα να τα φέρετε στον Ναό μας από την προηγούμενη μέρα της τελέσεως του Μνημοσύνου.