Βάφτιση

vaftisi2_original2

Για την τέλεση βάπτισης οι ενδιαφερόμενοι πριν καθορίσουν την ημέρα και την ώρα της τέλεσης του ιερού Μυστηρίου πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον ιερέα της ενορίας τους. Είναι απαραίτητο πριν προχωρήσουν σε άλλες ετοιμασίες, να είναι βέβαιοι ότι ο ιερεύς είναι ελεύθερος την ημέρα και την ώρα εκείνη από άλλες υποχρεώσεις και καθήκοντα, για να μπορεί να τελέσει το μυστήριο της Βαπτίσεως.

Ο ανάδοχος (νονός ή νονά) πρέπει να είναι πάνω από 14 ετών και οπωσδήποτε Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο ανάδοχος έχει όλη την ευθύνη να διδάξει και να κατατοπίσει τον νεοφώτιστο σε ότι αφορά την ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.

Την ημέρα της βαπτίσεως οι γονείς πρέπει να δώσουν στον ιερέα τα ακόλουθα έγγραφα

  • Την Ληξιαρχική Πράξη γεννήσεως του παιδιού
  • Πιστοποιητικό του θρησκευτικού γάμου τους.
  • Πιστοποιητικό βαπτίσεως του/της αναδόχου.
  • Αντίγραφο διαβατηρίου ή ταυτότητας των γονέων και του/της αναδόχου.

Το όνομα του παιδιού πρέπει να προέρχεται από το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, είτε από τα ονόματα της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Η ιερά Μητρόπολη μετά την τέλεση της Βάπτισης εκδίδει και παραδίδει στους γονείς Πιστοποιητικό Βαπτίσεως με την υπογραφή του ιερέα και την σφραγίδα της Ενορίας. Μόνο το ‘Πιστοποιητικό’ αυτό είναι έγκυρο και γίνεται δεκτό από της Εκκλησιαστικές Αρχές, Προξενικές και Δημοτικές Αρχές

Εάν οι γονείς (ή ο ένας από τους δύο) είναι Έλληνες υπήκοοι, πρέπει να δηλώσουν την βάπτιση του παιδιού τους (βάσει του νόμου 344/1976 ‘περί ληξιαρχικών πράξεων’) στην πιο κοντινή Ελληνική Προξενική Αρχή μέσα σε 90 μέρες.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο