Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο στη Νέα Ελληνική
Νέα Ελληνική

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Σημείωση: Όπως ιστορεί ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια.

Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο στην Αρχαία Ελληνική
Αρχαία Ελληνική

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The Most Holy Theotokos

· Byzantine Heritage Artworks ·

Paint & Create Together Rediscover the Beauty of Orthodox Tradition.

A meaningful activity for all generations.

Discover the Collection

Orthodox Disability Theology for Christian Communities

Dr. Petre Maican, Orthodox theologian, PhD, and author based in Brussels, is devoted to bridging theology and disability. His work confronts a pressing question: how can Orthodox communities truly welcome people with disabilities, autism, mental illness, and neurodiversity?

This mission is sustained through his Patreon, where supporters receive monthly theological reflections, ministry updates, extended essays, and early access to resources—all while joining a community committed to building a more welcoming Church.

Dr. Maican’s goal is to reach 50 patrons, enabling him to dedicate himself fully to this work.